Nemám slov

Zas a znova narážím na otázku, zda mi Vojta rozumí.

Od narození jsem na něj nemluvil jinak než anglicky, takže Vojtovi nezbývá než rozumět:-). Občas ale nabývám dojmu, že lidé kladoucí podobné otázky snad věří v to, že dítě, co se narodí českým rodičům má nějaké vrozené predispozice naučit se český jazyk a ne jazyky ostatní. Tak to naštěstí není. 

Zatímco zvířata mají svoji řeč vrozenou, lidé se rodí pouze s dispozicí se jakoukoli řeč naučit. Takže pokud vychováváme kotě od narození v naprosté izolaci, dříve či později stejně začne mňoukat. Pokud odebereme samici vajíčka a od vylíhnutí vychováváme ptáče v izolaci, dříve či později začne samo zpívat. U lidí to je naštěstí jinak. Pokud izolujete novorozeně, nikdy samo od sebe mluvit nezačne.

Zajímavé jsou případy zdravých dětí němých rodičů. Takové děti si neosvojí mluvenou řeč, ale řeč, kterou rodiče běžně používají v každodenní komunikaci, čili řeč znakovou. I když takové dítě nechali každý den sledovat televizi, kde byla řada filmů, seriálů a vůbec mluvené řeči, dítě mluvit nezačne. I když je dítě němých rodičů zdravé (není němé) a má všechny biologické předpoklady se řeč naučit, tak si přesto raději osvojí znakovou řeč rodičů, protože je to řeč, kterou se s rodiči dorozumí.

Pokud tedy na dítě českých rodičů nebudu z nějakého důvodu rodiče mluvit nijak, dítě nebude mluvit nijak, ani česky:-). Pokud na něj od narození mluvím čínsky, bude umět čínsky. Pokud má dítě štěstí a narodí se do rodiny, kde maminka například mluví mongolsky, tatínek vietnamsky, společně se baví rusky a žijí v Čechách, dítě si osvojí všechny čtyři jazyky – mongolštinu, vietnamštinu, ruštinu i češtinu.

Problém by byl, kdyby dítě od rodičů různé jazyky neslyšelo už od narození. Kamarád, který má perfektní angličtinu, na své dítě začal mluvit anglicky, až když malému byly dva roky. Dítě okamžitě poznalo, že otec na něj mluví jiným jazykem, než na který od něj bylo od narození zvyklé a poslouchat tatínkovu angličtinu odmítlo – prostě anglicky mluvící táta tomuto dítěti přišel směšný. Kdyby na dítě mluvil anglicky už od narození, dítěti by to přišlo naprosto normální a už vůbec ne směšné.

V dalším díle více o tom, proč na dítě mluvit anglicky už od narození a to i přes nedostatky rodičovy angličtiny.




Comments

Popular Posts