Pozdravy do každé rodiny


Při loučení mi náš už osmiletý Vojta řekl: "Goodbye, daddy." Slyšel jsem to od něj možná po tisící. 

Dnes mě ale napadlo, že zařadit anglické pozdravy do běžného života s dětmi může být fajn vstupní nástroj pro rodiče, kteří chtějí své děti podpořit v osvojení angličtiny. Zároveň je to jen jedna z mnoha možností, jak děti podpořit. Pokud vám tanto nápad nevyhovuje, tak zkuste třeba článek 10 tipů. Jinak pokračujte dále ve čtení ;-)

Pokud jsou děti mladší 4 let, vrhl bych se na pozdravy přímo. Pokud jsou už vaše děti věkově 4+, začal bych nějakým racionálním úvodem typu: 

"Uvažuju, že tě budu zdravit anglicky, abych ti pomohl/a se angličtinu líp naučit. Co si o tom myslíš? Můžeme to zkusit?"

Pozdravy se dají vzít hezky zeširoka a zařadit kromě "hello" a "goodbye" i "good morning" a "good night". 


Jak gradovat?

Můžete začít kratšími variantami a pak postupně po týdnech přidávat. 

  • Hello. → Hi. Wellcome home. How was your day?
  • Goodbye. → Take care. Have a lovely day. 
  • Goodnight. → Night night. Sleep tight. Don´t let the bedbugs bite. 
  • Good morning. → Wakey wakey. Rise and shine. Did you get your beauty sleep?

Jak dlouho to takto provozovat?

To je záleží na cílu, kterého chcete dosáhnout. Může to být závazek na celý život jako u mne, nebo třeba jen do doby, než děti odejdou z domu. Klidně si ale dejte kratší cíl třeba jednoho měsíce, který snadno naplníte a poté si horizont můžete prodloužit. Důležitá je hlavně vytrvalost z vaší strany. 


Co čekat od dětí?

Reakce můžou být různé. Děti se mohou smát, vzdorovat, nebo situaci prostě přijmout. Důležité je to, co můžete sami ovlivnit, tedy vlastní vytrvalost. 

Osobně bych se naprosto zdržel jakéhokoli nátlaku na děti. Žádné věty typu: "A kdy mi anglicky odpovíš ty?" 

Výsledky přicházejí sami neviditělně a takřka neměřitelně v podobě posilování poslechových dovedností vašich ratolestí. Pokud budete nutně chtít slyšet vaše dítě i mluvit, tak bych možná po několika týdnech zkusil třeba rozhovor typu: 
"Mluvím na tebe anglicky, abys angličtinu slyšel/a častěji a líp rozuměl/a na zahraniční stáži nebo třeba videu na youtube. Pokud mi budeš chtít odpovědět taky anglicky, je to určitě dobrý způsob, jak procvičit mluvení v anglitině a nejspíš se ti to bude hodit. Je to příležitost a ty jí můžeš a nemusíš využít. Žádný spěch." 

Osobně jsem podobný rozhvor vedl s dětmi asi jen dvakrát za život až po několika letech (Vojtovi bylo asi 7 a Jindrovi 5), kdy už dávno anglicky mluvili, jen jsem chtěl zvýšit frekvenci anglických odpovědí.  

Prostě anglicky mluvte hlavně jen vy. Děti vám mohou pozdrav anglicky oplatit po týdnech, měsících, letech, nebo nikdy. V každém případě vaše úsilí dává dětem velký vzor a také ve značné míře rozvíjíte jejích poslechové dovednosti. I kdyby vám nikdy anglicky neoppověděli, stojí to za to. Odpoví anglicky někomu jinému, jindy a jinde ;-) 

Good luck!




Comments

Popular Posts